Akordeonowe zapiekane ziemniaki z serem i salami
pietruszka

Akordeonowe zapiekane ziemniaki z serem i salami

Ilość porcji: 4 porcje

Czas: 1,5 godziny

Poziom trudności: średnie

Składniki:

8 ziemniaków
kilka plastrów salami
1,5 szklanki startego żółtego sera
sól i pieprz
1 łyżeczka papryki
3 łyżki oliwy
pół szklanki posiekanej pietruszki

 





Sposób przyrządzenia:

Umyj i wyszoruj ziemniaki średniej i dużej wielkości. Następnie, pokrój ziemniaka w cienkie plasterki tak, aby nie przeciąć jego dna.
Ułóż je na blasze do pieczenia i skrop je oliwą do pieczenia. Obficie dopraw solą, pieprzem i papryką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 50-60 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie chrupiący i miękki w środku.
Po upływie tego czasu wyjmij ziemniaki z piekarnika i wypełnij każdą szczelinę plasterkami salami. Wierzch posyp obficie startym serem i włóż ponownie do piekarnika. Piecz przez kolejne 15-20 minut, aż ser się rozpuści i będzie złoty. Na koniec posyp świeżą pietruszką, która doda daniu świeżości. Smacznego!