Zielone, świeże pesto
bazylia

Zielone, świeże pesto

Ilość porcji: 4

Czas: 20 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki

2 ząbki czosnku
duży pęczek świeżej bazylii
50 g orzeszków piniowych
3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
50 g parmezanu
pół łyżeczki soli





Sposób przyrządzenia:

Do przygotowania tradycyjnego pesto najlepiej użyć moździerza, ale jeśli go nie posiadasz, możesz składniki po prostu zblendować. Listki bazylii oderwij od łodyżek, a parmezan zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Składniki są już gotowe, aby przygotować z nich pyszne, aromatyczne i świeże pesto. Zacznij od utarcia w moździerzu czosnku z solą, następnie dodaj listki bazylii oraz orzechy piniowe i dalej ucieraj. W trakcie łączenia się składników dolewaj na zamianę oliwę oraz starty parmezan. Ucieraj całość tak długo, aż pesto będzie gładkie. Zielone pesto to pyszny pomysł na dodatek nie tylko do makaronu, ale również do grillowanego mięsa, ryb czy na ciepłą grzankę ze świeżym pomidorem i mozzarellą. Po prostu pyszne! Spróbujcie sami.