Zupa z pasternaku, szałwii i białej fasoli
szalwia

Zupa z pasternaku, szałwii i białej fasoli

Ilość porcji: 4

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki

Zupa

1 cebula
2 duże pasternaki
1 puszka białej fasoli
1 gałązka świeżej szałwii
oliwa
1 świeży liść laurowy
1 litr wywaru drobiowego

Chrupiące dodatki

1 pasternak
2 gałązki świeżej szałwii





Sposób przyrządzenia:

Obierz i z grubsza posiekaj cebulę i pasternak, smaż je w garnku, aż zmiękną. Odcedź i opłucz białą fasolę z puszki. Dodaj liść laurowy, fasolę, kilka listków szałwii i wywar, dopraw i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie wyjmij z zupy liść laurowy i zblenduj ją na gładki krem. Jeśli okaże się zbyt gęsta dodaj wywaru. Na koniec dopraw solą i pieprzem według upodobań. Aby przygotować chrupiące dodatki do zupy, rozgrzej piekarnik do 200ºC. Obierz i bardzo cienko pokrój pasternak i przygotuj kilka liści szałwii.
Posmaruj je lekko oliwą i piecz do momentu, gdy będą chrupiące.