Ziemniaki w mundurkach z twarogiem i szczypiorkiem

Ziemniaki w mundurkach z twarogiem i szczypiorkiem

Ilość porcji: 4 porcje

Czas: 40 min

Poziom trudności: łatwe

Składniki

4 duże mączne ziemniaki
Masło w temperaturze pokojowej
Posiekany szczypiorek lub 5 łyżek liofilizowanego szczypiorku
200 g twarogu
3 łyżki tłustej śmietany
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz





Sposób przyrządzenia:

Przygotowanie tego przepisu nie jest trudne. Jedyne czego potrzebujemy to trochę cierpliwości, by ziemniaki się odpowiednio ugotowały. Przed wrzuceniem ziemniaków do wody, polecamy wykonać sprytny trik, który zapobiegnie największemu utrapieniu, podczas jedzenia ziemniaków w mundurkach, a więc trudności w odrywaniu skórki. Wystarczy, że lekko natniemy ziemniaka wokół własnej osi. Do garnka z osoloną wodą włóż całe ziemniaki. Kiedy będą już ugotowane, ostudź je na tyle by móc je przekroić na pół, ale nie do końca.
Na każdego ziemniaka połóż łyżkę masła oraz dopraw solą. Następnie przygotuj twaróg ze szczypiorkiem. Do miseczki przełóż ser, dodaj 3 łyżki śmietany, dopraw solą oraz świeżym pieprzem. Na koniec dodaj drobno pokrojony szczypiorek. Wymieszaj dobrze i nałóż do wnętrza każdego ziemniaka.

Danie składa się z bardzo prostych składników. Kluczem w jego przygotowaniu jest wybór naprawdę dobrych składników. Zatem zwróć szczególną uwagę na to jaki twaróg, masło czy śmietanę wybierzesz do jego przygotowania. My polecamy zapoznać się z ofertą Gospodarstwa Rolnego Ziembińscy, którzy słyną z przepysznych wyrobów z nabiału.