Sałatka z serem halloumi i liofilizowaną bazylią
bazylia

Sałatka z serem halloumi i liofilizowaną bazylią

Ilość porcji: 2 porcje

Czas: 60 min

Poziom trudności: średni

Składniki

2 pomidory malinowe
2 żółte pomidory
1 bakłażan
4 plastry sera halloumi

Składniki dressing:

6 łyżek oliwy
1 łyżka octu z białego wina
2 łyżki liofilizowanej bazylii
1 duży ząbek czosnku
3/4 łyżki miodu
pieprz i sól

 





Sposób przyrządzenia:

Zacznijmy od przygotowania dressingu: w misce połącz ze sobą oliwę, ocet winny, miód oraz pokrojony drobno ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw: solą, pieprzem oraz liofilizowaną bazylią. Czy warto zadbać, o to by w przepisie pojawiła się liofilizowana bazylia? Zdecydowanie tak! Jej intensywny aromat jest niepowtarzalny! Odstaw miseczkę z dressingiem, niech składniki przejdą sobą. Kawałki sera halloummi posmaruj oliwą i grilluj tak długo, aż pojawią się ślady grillowania. Przed zgrillowaniem bakłażana, pokrój go na desce w plastry o grubości ok. 1 cm, posmaruj oliwą, dopraw pieprzem oraz solą. Smaż na rozgrzanym grillu z jednej i drugiej strony aż się zarumienią. Pomidory pokrój w plastry. Zwróć uwagę, by usunąć z nich zdrewniałe części, które nie są przyjemne w jedzeniu. Wszystko gotowe! Czas układać sałatkę na talerzu. Na sporym półmisku rozłóż: ser, pomidory oraz bakłażana przekładając je między sobą. Na koniec skrop całość bazyliowym dressingiem. Pyszna letnia sałatka gotowa!