Ilość porcji: 12 porcji
Czas: 2 g
Poziom trudności: średni
Składniki ciasto
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
125 g masła, roztopionego
20 g suchych drożdży
duża szczypta soli
Składniki nadzienie
Pęczek czosnku niedźwiedziego lub
10-12 łyżek liofilizowanego
150 g orzechów laskowych
6-7 łyżek oliwy
50 g twardego sera np. parmezan
sól
Sposób przyrządzenia:
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego, bo jak z pewnością wiesz potrzebuje ono nieco czasu, aby wyrosnąć. Do małej miseczki wsyp drożdże, zalej trzema łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj pozostałe składniki oraz wcześniej przygotowany zaczyn z drożdży i wymieszaj dodając roztopione masło. Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie odpowiednio elastyczne. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając je ściereczką do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godziny).
W między czasie zbierz razem liście czosnku i włóż do blendera. Dopraw grubą solą, dodaj oliwę, orzechy oraz ser i blenduj na gładką masę. Opcjonalnie możesz dodać świeżo zmielony pieprz.
Wyrośnięte ciasto odpowietrz, czyli po prostu zagnieć raz jeszcze. Podziel je na 2 części. Jedną odłóż na bok i przykryj ściereczką, a drugą rozwałkuj na stolnicy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35 x 30 cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na rozwałkowany kawałek ciasta nałóż przygotowane nadzienie i zwiń jak roladę. Za pomocą ostrego noża pokrój zawijańca na 2 cm plastry. Rozłóż bułeczki na blaszce, zachowując odpowiedni odstęp, aby miały miejsce na ponowne wyrośniecie. Powinny znów podwoić swoją objętość.
Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!