Bardzo aromatyczne pesto z liofilizowaną bazylią
bazylia

Bardzo aromatyczne pesto z liofilizowaną bazylią

Ilość porcji: 4 porcje

Czas: 15 min

Poziom trudności: łatwe

Składniki

10 orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
duży ząbek czosnku
2 łyżki zmielonego sera pecorino romano ewentualnie 4 łyżki parmigiano reggiano
30 ml oliwy z oliwek
łyżeczka soli
3/4 szklanki liofilizowanej bazylii





Sposób przyrządzenia:

Liofilizowaną bazylię należy wsypać do blendera następnie dodać czosnek oraz orzeszki. Składniki zblendować na kremową konsystencję, dodając w trakcie oliwę. Jeśli potrzeba można dolać nieco wody. Gotowe pesto należy posmakować i doprawić solą wedle uznania. Porcja wystarcza na danie dla 4 osób. Przygotowanie dania pachnącego Włochami sprowadza się już tylko do tego, by rozgrzać pesto na patelni i wymieszać z ugotowanym makaronem, a na koniec posypać serem. Smacznego!