Mięta stanowi jedno z najstarszych ziół, które są wykorzystywane w medycynie ludowej. Właściwości prozdrowotne już zaobserwowano w czasach starożytnych i wykorzystywano w różnych rejonach świata. Cudowne właściwości lecznicze posiadają głównie liście, które stanowią najbardziej aromatyczną część rośliny. Liście bogate są głównie w Fitosterole, które mogą wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Magnez, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz min witaminy w tym witamina A, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Dodatkowo liść mięty bogaty jest w olejek eteryczny, w którym znajdziemy wiele różnych związków chemicznych, m.in. mentol. W głównej mierze to on jest odpowiedzialny za korzystne działanie mięty na nasz organizm. Napar z mięty działa stymulująco na układ trawienny, ponadto posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Każdy wie, że nic tak nie orzeźwia jak mięta. To jakże pospolite zioło stanowi cudowny dodatek do wielu dań kuchni polskiej oraz dań kuchni Bałkańskiej. Jej aromatyczny zapach cudownie podkreśli smak dań rybnych oraz z mięs. Mięta wykorzystywana jest również w deserach, często w towarzystwie czekolady (lody czekoladowo-miętowe, czekolada z dodatkiem mięty, ciasta czekoladowe z dodatkiem mięty).
Warto podkreślić, że dobrą alternatywą dla mięty świeżej jest Mięta suszona. Poddana procesowi liofilizacji, pozostawia aż 90 % właściwości w odniesieniu do świeżej. Zamknięty w małej torebce świeży i niepowtarzalny zapach i smak mogą pomóc w podbiciu świeżości wielu dań. Jej dodatek doskonale sprawdza się w letnich sałatkach przede wszystkim z jogurtowym dressingiem. Dodana do dań z twarożku sprawia że nabierają one świeżego smaku i pełnego aromatu.
Lato tuż, tuż… Doskonałym pomysłem na podbicie świeżego smaku lemoniad i koktajli będzie dodatek suszonego liścia mięty. Miętę możemy wykorzystać do naparu ziołowego, który cudownie po wystudzeniu możemy zmiksować z każdym dowolnym koktajlem lub napojem, który odpręży i ukoi najbardziej skołatane nerwy.
Miętę WARTO dodać do:
Herbat,
Naparów ziołowych,
Hummusu,
Sałatka typu greckiego,
Dresingów,
Ciast.
Rozkochaj się w NASZEJ suszonej mięcie, bogatej w niepowtarzalny smak i zapach!
mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka
Małgorzata Pająk