Marchewki glazurowane w miodzie
oregano

Marchewki glazurowane w miodzie

Ilość porcji: 4 porcje

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

14 młodych marchewek
5 łyżek masła
3 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 gałązki świeżego oregano
sól, świeżo zmielony pieprz

 





Sposób przyrządzenia:

Jeśli marchewka ma delikatną skórkę, to nie trzeba jej nawet obierać, wystarczy dobrze ja wyszorować. Ugotuj je w osolonej wodzie, aby nieco zmiękła, ale wciąż pozostała jędrna.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć marchewki, dodaj miód, sok z cytryny oraz przyprawy. Oczywiście nie zapominamy o świeżych ziołach! Dodaj około dwie gałązki świeżego oregano. Gotuj całość na wolnym ogniu, do momentu karmelizacji.