Łosoś w cieście francuskim
tymianek

Łosoś w cieście francuskim

Ilość porcji: 4

Czas: 45 minut

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia
  • 250 g ciasta francuskiego
  • żółtko
  • 4 łyżki masła
  • musztarda Dijon
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • 200 g świeżego szpinaku
  • pół szklanki parmezanu




Przygotowanie:

Sprawne gotowanie to dobre przygotowanie. Zatem w pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem marynaty. W miseczce wymieszaj: roztopione 2 łyżki masła, musztardę, skórkę z cytryny, drobno pokrojony czosnek i tymianek, sól oraz pieprz. Wymieszaj dokładnie. Ciasto francuskie przetnij na pół. Pierwszy kawałek połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku połóż filet z łososia, który najpierw posmaruj marynatą, a następnie połóż szpinak z parmezanem. Złóż jedną stronę ciasta francuskiego i posmaruj górę złożonej części roztrzepanym jajkiem z wodą. Powtórz czynność, aż wszystkie 4 boki zostaną złożone. Upewnij się, że ciasto jest dobrze zamknięte. Obróć owiniętego łososia szwem do dołu. Posmaruj wierzch jajkiem i natnij ukośne linie w każdym kierunku, aby umożliwić ucieczkę pary (i nadać daniu ładny wygląd). Piecz łososia przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.