Czy wiesz, że Tymianek to roślina, która była już znana i stosowana w starożytności? Z dostępnych źródeł literatury wiadomo, że Grecy wykorzystywali napary z tymianku do leczenia układu moczowego, natomiast Egipcjanie stosowali zioło w kuchni. Cenne właściwości lecznicze tymianku od wieków znalazły zastosowanie w medycynie ludowej. Roślina ta stanowi doskonałe wzmocnienie w walce z wirusami i bakteriami. Warto podkreślić, że zioło to ma znakomite właściwości, które w odpowiedni sposób wpływają na układ odpornościowy człowieka. Połączenie tymianku z miodem tworzy super aktywną mieszankę, która sprawdzi się o każdej porze roku. Tymianek cechuje również działanie rozgrzewające, pozwalające na uwolnienie się od uporczywego śluzu w płucach. O właściwościach leczniczych tymianku napisano już niejedną książkę, wszechstronność tej rośliny daje pełne spektrum wykorzystania w wielu dolegliwościach. Zielone liście tymianku bogate są w witaminę A, C, E i K. Witaminy te odpowiednio pełnią ważne funkcje w organizmie:
Witamina K — przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
Witamina A- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych,
Witamina C ‑pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
Witamina E- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
W kuchni zioło to idealnie komponuje się z ciężkimi tłustymi potrawami. Dlatego też najlepiej połączyć je z potrawami mięsnymi, potrawami z roślin strączkowych oraz bigosem. Roślina skutecznie urozmaici smak i zapach różnych potraw.
Aby zachować cechy sensoryczne świeżego zioła poddaliśmy nasz tymianek procesowi liofilizacji.
Liofilizacja jest nowoczesną metodą utrwalania żywności, która gwarantuje zachowanie przynajmniej 90% witamin i minerałów w odniesieniu do świeżego zioła. W momencie obróbki liofilizowane zioła stają się świeże, gdyż z powrotem wchłaniają wilgoć. Dzięki temu ujawnia się ich prawdziwy smak, charakter i kolor. Liofilizacja polega na zamrożeniu produktu, a następnie suszeniu przy znacznym obniżaniu ciśnienia.
Tymianek liofilizowany podobnie jak świeży doskonale sprawdzi się jako dodatek do ryb i owoców morza, przede wszystkim ze względu na eliminowanie specyficznego morskiego zapachu. Świetnie skomponuje się także z potrawami z jagnięciny, drobiu i cielęciny. Liofilizowanym tymiankiem możemy także przyprawić sosy, masło ziołowe, a także pieczywo. W każdej potrawie pieczonej czy też duszonej liofilizowany tymianek nada potrawom aromatyczną ciekawą nutę.
Aby przygotować napar z tymianku, należy 1 łyżkę naszego liofilizowanego tymianku zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut. Napar może być stosowany wewnętrznie, a także zewnętrznie do przemywania skóry lub płukania włosów.
Stosuj liofilizowany tymianek z:
— sosem pomidorowym do pizzy,
— pieczonymi rybami,
— pieczoną jagnięcia,
— omletem jajecznym
— jako dodatek do serów.
mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka
Małgorzata Pająk