Pietruszka to nieodzowny dodatek do wielu potraw. Można wykorzystać zarówno jej korzeń jak również aromatyczną nać. Właściwości oraz powszechna dostępność powoduje, że można uzależnić się od tej przyprawy. Cudowny smak oraz niepowtarzalny aromat urozmaicają wiele potraw i dań.
Wiele badań naukowych potwierdza właściwości tego produktu.Pietruszka jest bogata w witaminy, minerały oraz związki, które usuwają toksyny z organizmu. Pietruszka zmniejsza stany zapalne, gdyż zawiera inhibitory histaminy.
Natka pietruszki jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, ponadto jest dobrym źródłem żelaza. Dane naukowe oraz międzynarodowe publikacje potwierdzają, że zawartość witaminy C wpływa na podwyższenie odporności organizmu, a wysoka zawartość żelaza pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobin.Warto również podkreślić, że natka pietruszki zawiera dużą ilość kwasu foliowego, który pomaga w prawidłowej produkcji krwi. Mając wiedzę o wszechstronnym zastosowaniu natki pietruszki w kuchni, jak również szanując jej właściwości prozdrowotne skomponowaliśmy dla Was produkt, który oddaje wszystkie najważniejsze cechy tego cudownego zioła.
Liofilizowana natka pietruszki to produkt, który łączy właściwości świeżych ziół z ziołami suszonymi. Liofilizacja jest to nowa technologia przetwarzania produktów, która daje dużo lepsze efekty jakościowe a niżeli tradycyjnie suszenie. Zgodnie z wiedzą oraz wieloletnimi badaniami jakościowymi po procesie liofilizacji pozostaje aż 90% właściwości odżywczych w odniesieniu do świeżych ziół.Natka pietruszki nadaje się do przyprawiania tradycyjnych zup, surówek czy mięs. Jest też niezastąpionym dodatkiem do wykwintnych dań z owocami morza. Polecana jest zwłaszcza do sosów, sałat, pasztetów i surówek. Ożywia wygląd przygotowywanych dań, czyniąc je bardziej apetycznymi, ale także wydziela bardzo przyjemną woń. Trudno wyobrazić sobie bez natki pietruszki tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup.Liofilizowana pietruszka to królowa polskich dań. Dodając szczyptę naszej wspaniałej przyprawy, podkręcisz każde nawet najprostsze danie.
mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka
Małgorzata Pająk