Ilość porcji: 4
Czas: 40 minut
Poziom trudności: średni
Składniki:
225 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
100 g zielonej fasoli
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka pasty curry
400 ml mleka kokosowego w puszce
2 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru pudru
450 g kurczaka bez skóry
duża garść liści tajskiej bazylii
gotowany ryż do podania
Sposób przyrządzenia:
Pokrojone ziemniaki, włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 5 minut. Dodaj zieloną fasolkę i gotuj przez kolejne 3 minuty, w tym czasie i ziemniaki i fasolka powinny być odpowiednio miękkie. Odcedź i odłóż na bok.
W woku lub w dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju słonecznikowego, następnie wrzuć posiekany ząbek czosnku i smaż na złoty kolor, powinno to zająć tylko kilka sekund. Uważaj, by nie zbrązowiał, bo zepsuje to smak.
Dodaj 1 czubatą łyżkę zielonej pasty curry i mieszaj przez kilka sekund, aby uwolniła wszystkie smaki. Następnie wlej mleko kokosowe i pozwól, aby całość się zagotowała.
Kurczaka pokrój na kawałki, które można zjeść jednym kęsem. Następnie przygotuj marynatę: 2 łyżeczki sosu rybnego i 1 łyżeczkę cukru pudru, wymieszaj i zalej nią mięso. Pozostaw na kilka minut, by przyprawy zaczęły działać. Smaż kurczaka chwilę na mniejszym ogniu, później zmniejsz i gotuj pod przykryciem przez około 8 minut.
Dodaj ziemniaki i fasolę i pozwól im się podgrzać w gorącym mleku kokosowym. Dodaj garść listków tajskiej bazylii, ale zostaw je tylko na chwilę na ogniu, inaczej szybko stracą kolor.
Tradycyjne tajskie curry gotowe! Podawaj z gotowanym ryżem. Smacznego.