Jesienny dyniowy hummus z ziołami
pietruszka

Jesienny dyniowy hummus z ziołami

Ilość porcji: -

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Jeśli jesteś fanem hummusu, to koniecznie musisz tego spróbować. Dyniowy hummus jest absolutnie wart grzechu! Kremowy i niezwykle uzależniający przepis już na naszym blogu.

Składniki:

  • mała dynia np. piżmowa
  • puszka ciecierzycy
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki sprasowanego czosnku
  • 5 łyżek pasty tahini
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ostrego chilli w proszku (opcjonalnie)
  • oliwa
  • świeża lub liofilizowana pietruszka
  • biały sezam




Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C i wyłóż blachę kawałkiem papieru do pieczenia. Pokrój dynię na kawałki i obtocz w odrobinie oliwy z oliwek. Piecz około 30 minut, do miękkości i lekkiej karmelizacji. Przełóż dynię do miski i blenduj wraz z odsączoną ciecierzycą. Czas na doprawienie: dodaj tahini, prasowany czosnek, sól, chilli i sok z cytryny. Mieszaj, aż konsystencja będzie gładka. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, wlej 1-2 łyżki wody z ciecierzycy, aby ją rozcieńczyć.

Przełóż hummus na talerz, wygładź go grzbietem łyżki. Skrop oliwą, posyp sezamem i świeżą lub liofilizowaną pietruszką. Podawaj z tostowaną pitą lub ciepłą bagietką. Pyszności!