Domowa herbata z melisy
melisa

Domowa herbata z melisy

Ilość porcji: 1

Czas: 15 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki świeżych liści melisy lub 1 łyżka suszonych liści
220 ml wody
Łyżeczka miodu

 





Sposób przyrządzenia:

Herbata z melisy ma rześki, cierpki smak, który wyśmienicie dobrze łączy się z różnymi ziołami, miodem, cytryną, czy imbirem. Dzięki czemu możesz bawić się smakami i odkrywać nowe.
Pokażę Ci herbaty, które możesz zaparzyć ze świeżych listków melisy.
Melisa ma długą historię stosowania kulinarnego sięgającą czasów starożytnych Greków. Melisa pochodzi z Europy i Afryki w regionie śródziemnomorskim. Jest używany od wieków w tym regionie jako naturalny środek ziołowy.
Niektóre rzekome korzyści zdrowotne wynikające z herbaty z melisy obejmują redukcję stresu, zapobieganie infekcjom i poprawiają jakość snu. Badania pokazują również, że herbata z melisy może pomóc zmniejszyć lęki i depresję.
Smak
Melisa należy do rodziny miętowych i charakteryzuje się orzeźwiającym cytrusowym posmakiem z nutą mięty. Ma ona cytrynowy smak, który jest rześki i cierpki.
Jak zbierać liście melisy na herbatę
Domową herbatę z melisy można przygotować ze świeżych liści. W ten sposób zachowasz jej naturalny smak. Jeżeli lubisz suszone zioła - może zrobisz je z własnej doniczki? Opłucz świeże liście melisy zimną wodą i rozłóż do wyschnięcia na blasze do pieczenia. Możesz również zebrać liście w pęczki i powiesić je, zawiązując je na sznurku.
Po całkowitym wyschnięciu przechowuj wysuszone liście w szczelnym pojemniku lub brązowej papierowej torbie i pozostaw w ciemnym miejscu. Suszona melisa może być przechowywana przez kilka miesięcy i nadal zachowuje doskonały smak.

Jak przygotować?
Włóż świeże zioła do sitka do zaparzania ziół i umieść w filiżance o standardowej wielkości. Zagotuj wodę. Wlej gorącą wodę do filiżanki i pozostaw liście melisy na 5 do 10 minut. Wyjmij sitko i w razie potrzeby dosłodź miodem.