Dziś pomożemy Ci zapoznać się z naszym kolejnym ziołowym odkryciem. Czosnek niedźwiedzi czym jest i jakie cenne właściwości kryją się pod tą nieco nieznaną nazwą. Jako pierwsi w czosnku niedźwiedzim rozkochali się starożytni Germanie używali go jako lek o wszechstronnym zastosowaniu. Legenda głosi, że Starogermanie stosowali czosnek niedźwiedzi jako pierwszy posiłek po przebudzeniu stąd wywodzi się nazwa rośliny. Czosnek niedźwiedzi jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, w tym witamin: A, C i E oraz składników mineralnych cynku i żelaza.
Zawarte w roślinie witaminy i składniki mineralne korzystnie wpływają na wiele funkcji w naszym organizmie. I, tak:
Witaminy A i C — pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
Witamina E ‑pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
Cynk- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu witaminy A,
Żelazo- pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Do najważniejszych właściwości czosnku niedźwiedziego należą:
Właściwości antybakteryjne- roślina ta ma silne właściwości antybakteryjne w wyniku których skutecznie zwalcza bakterie chorobotwórcze oraz pomaga walczyć z pasożytami przewodu pokarmowego.
Właściwości wykrztuśne- pomaga usunąć zalegającą w układzie oddechowym wydzielinę.
Posiada właściwości wpływające na polepszenie odporności oraz podwyższa poziom cholesterolu HDL, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
W kuchni czosnek niedźwiedzi znalazł stałe miejsce jako dodatek podkręcający smak i zapach wielu dań. Doskonale nadaje się do dań mięsnych, ryb oraz wielu sałatek.
Idealne połączenie powstanie w wyniku zmiksowania czosnku niedźwiedziego z masłem, świeży aromat masła czosnkowego podkreśli każde przyrządzone na grillu danie.
Alternatywą dla świeżych liści czosnku niedźwiedziego jest Liofilizowany czosnek niedźwiedzi.
Liofilizacja, czym jest i ile dobra wnosi w każdą naszą przyprawę? Proces Liofilizacji jest nowoczesną metodą utrwalania żywności, która gwarantuje zachowanie przynajmniej 90% witamin i minerałów w odniesieniu do świeżego zioła. W momencie obróbki liofilizowane zioła stają się świeże, gdyż z powrotem wchłaniają wilgoć. Dzięki temu ujawnia się ich prawdziwy smak, charakter i kolor.
Nasze suszone zioło idealnie skomponuje się z sosami oraz zupami. Czosnek niedźwiedzi możesz w łatwy sposób wykorzystać do skomponowania aromatycznego oleju. Dodając łyżkę liofilizowanego zioła do 500 ml oleju stworzysz idealne połączenie, które możesz używać jako gotowy sos do wielu sałatek.
Pyszne zapiekanki z serem i pieczarkami podkręci szczypta naszego liofilizowanego czosnku niedźwiedziego.
Polecamy również jako dodatek do:
— kiełbas własnej domowej roboty,
— duszonych mięs z jagnięcicy,
— pasty twarogowej,
— domowego pesto,
— dipów na bazie oliwy z oliwek,
— dań z makaronu.
Pobudź wyobraźnie z paletą ziół na talerzu.
mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka
Małgorzata Pająk