Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki
pietruszka

Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki

Ilość porcji: 3 porcji

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

300 g mielonej wieprzowiny,
300 g mielonej wołowiny,
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule,
1 łyżka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka mielonego kminku,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 łyżka majeranku,
sól i pieprz
1 jajko
woda gazowana
czerwona cebula
cytryna
garść świeżej pietruszki

 





Sposób przyrządzenia:

Umieść mięso w dużej misce. Następnie obierz i rozgnieć 4 ząbki czosnku. Cebulę pokój w bardzo drobną kostkę lub zmiksuj przy pomocy blendera. Czas na przyprawy, które są tutaj bardzo ważne. Dodaj słodką i ostrą paprykę, mielony kminek, majeranek, pieprz i sól. Wbij jajko i dłońmi zgnieć wszystko razem. Dodaj tyle wody gazowanej, ile potrzebujesz, aby uzyskać gładką, elastyczną mieszankę. Mięso podziel na 10 do 12 kawałków i każdemu nadaj podłużny kształt, około 8 cm długości i 2 cm grubości. Umieść cevapi na natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Aby ugrillować cevapi, nadziej je na długie wykałaczki. Możesz także upiec je na blasze lub ruszcie bądź usmażyć na zwykłej patelni. Gotowe kotleciki powinny być zwarte i mocno zrumienione. Dodatki mają tutaj znaczenie. Podawaj kotleciki ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, drobno pokrojoną natką pietruszki oraz plastrami czerwonej cebuli.