Zielone risotto
mieta

Zielone risotto

Ilość porcji: 5

Czas: 50 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

50 g masła
1 cebula, drobno posiekana
300 g mrożonego lub gotowanego świeżego groszku
1,7 l gorącego bulionu warzywnego
350 g ryżu do risotto
200 ml białego wina
25 g startego parmezanu
mała garść mięty
oliwa

 





Sposób przyrządzenia:

Rozpuść masło na dużej patelni, dodaj cebulę i smaż przez około 10 minut, aż będzie naprawdę miękka. W międzyczasie włóż 100 g groszku, kilka listków mięty do robota kuchennego z połową szklanki bulionu i zmiksuj na gładką masę.

Do cebulki dołóż ryż, zwiększ temperaturę do średniej i smaż przez 1 minutę. Wlej wino, następnie zagotuj i mieszaj, aż całkowicie się wchłonie. Kontynuuj gotowanie w ten sposób, dodając po jednej chochli bulionu, ciągle mieszając, aż ryż będzie miękki i będzie mieć dobrą kremową konsystencję - zajmie to około 20-30 minut. Także wymaga to trochę cierpliwości, ale warto!

Dodaj resztę (nieprzetartego) groszku, parmezan, dopraw solą oraz pieprzem, a następnie wyłącz ogień i odstaw na kilka minut. Jeszcze raz wymieszaj risotto, przełóż łyżką do płytkich miseczek i wykończ listkami mięty. Opcjonalnie możesz dodatkowo skropić danie oliwą.