Włoska klasyka. Focaccia
rozmaryn

Włoska klasyka. Focaccia

Ilość porcji: 6

Czas: 1,5 godziny

Poziom trudności: średni

Składniki

300 g mąki plus dodatkowe do wyrabiania
200 ml ciepłej wody
½ łyżeczki cukru
6 g drobnej soli morskiej
10 g suszonych drożdży
oliwa

Dodatki:
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka pomidorów cherry
garść czarnych oliwek
oliwa
sól





Sposób przyrządzenia:

Wsyp mąkę do dużej miski z cukrem, solą i drożdżami, a następnie dobrze wymieszaj.
Utwórz pośrodku wgłębienie i wlej 200 ml letniej wody, a następnie wymieszaj całość za pomocą dłoni. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Następnie przykryj ciepłą, wilgotną szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu, aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Delikatnie posmaruj olejem blachę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm.Gdy ciasto podwoi się, co powinno zająć około 30 minut, wyjmij je na posypaną mąką powierzchnię i krótko ugniataj, dodając mąkę, jeśli jest trochę za lepkie. Przetrzyj wałek mąką i rozwałkuj ciasto, aby utworzyć prostokąt o wymiarach 30 cm x 20 cm. Przenieś ciasto na blachę i pozostaw, pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Gdy focaccia znów lekko urośnie, rozsyp na niej drobno pokrojone czarne oliwki, pomidory oraz świeży rozmaryn.Możesz miejscami powtykać go, robiąc palcem wgłębienia. Posyp odrobiną soli i skrop oliwą. Piecz przez 15 do 20 minut, a następnie wyjmij i obficie polej focaccie oliwą z oliwek i posyp odrobiną soli morskiej. Włoska klasyka gotowa. Buon Appetito!