Zupa krem z pomidorów
tymianek

Zupa krem z pomidorów

Ilość porcji: 4 porcje

Czas: 40 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 duża cebula, cienko pokrojona
2-3 posiekane ząbki czosnku
4 gałązki świeżego tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
8 dojrzałych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę lub 2 puszki pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
1 łyżeczka cukru

 





Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj posiekane ząbki czosnku oraz cebulę. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Po chwili dodaj świeże gałązki tymianku i smaż, aż cebulka się zarumieni. Następnie dodaj świeże pomidory (lub pomidory z puszki) i koncentrat pomidorowy. Przesmaż całość dłuższą chwilę, aby składniki przeszły swoim smakiem. Dodaj rosół z kurczaka lub bulion warzywny, jeśli jesteś wegetarianinem. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie przetrzyj zupę przez sitko. Podawaj z pieczywem czosnkowym, które idealnie pasuje do tego dania. Smacznego!