Tajska zupa Tom Yam Kung
kolendra

Tajska zupa Tom Yam Kung

Ilość porcji: 4 porcje

Czas: 20 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

1 litr bulionu,
30 g pasty tom yum,
100 ml mleka kokosowego,
1/3 puszki krojonych pomidorów,
100 g grzybów chińskich,
200 g oczyszczonych krewetek,
2 łyżki sosu rybnego,
1 łyżka soku z cytryny,

 





Sposób przyrządzenia:

Przygotuj garnek, do którego wlejesz bulion z kurczaka. Jeśli nie masz bulionu, możesz użyć wody, choć w tym przypadku smak nie będzie tak głęboki. Do gotującego się bulionu dodaj pastę tom yun, wymieszaj i pozwól się dalej gotować. Czas dodać resztę składników - mleko kokosowe, pomidory i grzyby. Całość niech będzie na ogniu jeszcze przez około 5 minut.

Jeśli masz krewetki oczyszczone, od razu możesz dodać je do zupy. W innym przypadku pozbądź się pancerzyków, ogonków i jelit i dopiero je dodaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez dodatkowe 4-5 minut. Całość dopraw sosem rybnym i sokiem z cytryny. Na sam koniec gotowania dodaj liście kolendry i papryczkę chili.