Pieczarkowa zupa krem z liofilizowanym szczypiorkiem

Pieczarkowa zupa krem z liofilizowanym szczypiorkiem

Ilość porcji: 4 porcje

Czas: 30 min

Poziom trudności: łatwe

Składniki

4 łyżki masła
2 średnie cebule, grubo posiekane
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
500 g pieczarek, drobno posiekanych
1l gorącego bulionu z kurczaka
1 liść laurowy
4 łyżki śmietany 18%
6 łyżek liofilizowanego szczypiorku





Sposób przyrządzenia:

Podgrzej masło w dużym rondlu i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty, aż zmiękną. W między czasie dopraw solą oraz pieprzem. Pieczarki lubią czarny pieprz, zatem nie żałuj go. Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmij listek laurowy, a następnie zmiksuj zupę za pomocą blendera, aż będzie gładka. Delikatnie podgrzej zupę i wymieszaj ze śmietaną. Na koniec dodaj aromatyczny liofilizowany szczypiorek, który doda tej zupie letniego, świeżego smaku. Podawaj z ciepłą bagietką. Smacznego!