Bagietka czosnkowa własnej roboty
pietruszka

Bagietka czosnkowa własnej roboty

Ilość porcji: 4-6 porcji

Czas: 60 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

500 g mąki pszennej,
7 g drożdży instant lub 20 g świeżych,
1 płaska łyżeczka cukru,
10 g soli,
250 ml wody,
40 g masła miękkiego,
1 żółtko,
Masełko czosnkowe:
120 g miękkiego masła,
5 ząbków czosnku,
1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku,

 





Sposób przyrządzenia:

Zacznij od przygotowania ciasta, w tym celu do miski wsyp mąkę, cukier, sól, dodaj żółtko, letnią wodę, masło i drożdże instant. Całą mieszaninę wyrabiaj przez kilka minut (około 7-8 minut powinno wystarczyć). Wyrobione ciasto zostaw do wyrośnięcia na około godzinę, powinno ono przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość, miskę wcześniej przykryj ściereczką.
Przygotuj mniejszą miseczkę, która posłuży do stworzenia masła czosnkowego do bagietek. Przepis jest banalnie prosty - miękkie masło wymieszaj w miseczce z czosnkiem, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Wyrośnięte ciasto podziel na kilka równych części i uformuj z nich długie rulony. Za pomocą noża ponacinaj delikatnie rulony i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C na około kwadrans. Po zakończeniu pieczenia wyjmij je i pozwól chwilę przestygnąć. Ponacinane miejsca uzupełnij masełkiem czosnkowym. Całość możesz przysypać rozmarynem. Bagietki mogą posłużyć jako baza do kanapek lub gotowa przekąska.