Aromatyczne babeczki z ziołami
szalwia

Aromatyczne babeczki z ziołami

Ilość porcji: 12

Czas: 40 minut

Poziom trudności: średni

Składniki:

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
70 g startego parmezanu
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
łyżeczka świeżego cząbru
1 szkl. mleka
2 jajka
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 duża cebula przesmażona

 





Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż blaszkę papierowymi kubeczkami na muffinki. Odłożyć.
W misce wymieszaj mąkę, ser, cukier, proszek do pieczenia, sól i pieprz. W dużej misce połącz na gładką masę: jajka, mleko oraz olej. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj łyżką, aż ładnie się połączą.
Wypełnij kubki na muffinki do 3/4 wysokości. Nie wypełniaj ich bardziej, ponieważ potrzebują miejsca, aby wyrosnąć!
Piecz przez 20 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona blisko środka wyjdzie czysta.

Przed podaniem, pozostaw muffiny do ostygnięcia na ruszcie przez 10 minut. (Jeśli zostawisz je na blaszce zbyt długo, mogą się rozmoczyć!)